Birgit Verkleij
Tuina masseur
Natuurgeneeskundig therapeut
Birgit Verkleij

De Traditionele Chinese Geneeswijze in een notendop

 

Volgens de Chinese zienswijze maakt de mens onlosmakelijk deel uit van de natuur. Het observeren van de natuur gaf Chinese doktoren al eeuwen geleden inzicht in het functioneren van het menselijk lichaam.
De medische theorieën die voortkwamen uit deze observaties werden opgetekend in vele boeken.
Een medische klassieker is de Huang Di Nei Jing (de Innerlijke Canon van de Gele Keizer). Het boek bevat vooral teksten van de legendarische grondlegger van de Chinese Geneeskunde, de Gele Keizer, en zijn raadgevers. De teksten dateren o.a. uit de periode van 475-221 vóór Christus (en eerder) en zijn in de eerste eeuw na Christus bewerkt. Dit boek is tot op de dag van vandaag nog steeds een bron van inspiratie voor de Chinese Geneeskunde.

 

In tegenstelling tot de Westerse Geneeswijze kijkt de TCG niet alleen naar de ziekte, maar ook naar de totale mens en diens plaats in het geheel. Volgens deze holistische zienswijze ontstaan klachten wanneer de mens niet langer in staat is in harmonie te leven met de natuur en met zijn omgeving. Er ontstaat een verstoring in het handhaven van de balans tussen lichaam en geest (de Yin en Yang theorie).
Disbalans veroorzaakt op den duur klachten en ziektes.


Het beste medicijn bij klachten is volgens de Chinese zienswijze nog altijd ons zelfgenezend vermogen.
De behandelmethoden binnen de TCG bevorderen dit regenererend vermogen van het menselijk lichaam.
Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze wordt gebruik gemaakt van Acupunctuur, Tuina massage en Chinese Kruiden.