Birgit Verkleij
Tuina masseur
Natuurgeneeskundig therapeut
Birgit Verkleij

Wat is Tuina Massage

 

De Chinese Geneeskunde kent vier soorten klassieke massages en daar is Tuina er één van.
Deze therapeutische vorm van massage is al meer dan 2000 jaar oud en wordt veelal door doktoren beoefend.


Het woord TuiNa is opgebouwd uit twee karakters: “Tui” wat Duwen en “Na” wat Grijpen betekent.
Tijdens een behandeling wordt gebruik gemaakt van specifieke Tuina technieken als kneden, drukken, rollen, vegen, wrijven en vibreren.

 

Tuina massage kan worden ingezet om

De werking van Tuina massage

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde circuleren Qi (energie) en Bloed volgens vaste banen in ons lichaam, de meridianen.
Meridianen vormen een verbinding tussen de acupunctuurpunten.
Qi en Bloed voorzien ons lichaam van voedingsstoffen en informatie. Gecombineerd met een gezonde levensstijl en goede voeding zorgt dit voor harmonie en een juiste balans tussen Yin en Yang.


Wanneer de doorstroming in de meridianen door ziekmakende factoren stagneert, ontstaat er een disbalans in het lichaam met ziekteverschijnselen en pijnklachten als gevolg.

Met behulp van Tuina massage wordt de doorstroming van Qi en Bloed weer op gang gebracht. Tezamen met het masseren/activeren van acupunctuurpunten wordt het zelfgenezend vermogen van ons lichaam bevorderd.
Stagnaties en blokkades worden d.m.v. specifieke technieken opgeheven waardoor de balans van Yin en Yang herstellen kan.
Pijn zal verdwijnen en de lichaamsweerstand zal verhogen.
Door de werking van Tuina voelt u zich energiek en ontspannen tegelijkertijd.

 

Tuina massage kan ingezet worden voor acute en chronische klachten.
De hoeveelheid behandelingen is afhankelijk van de omstandigheden en de duur van uw klacht(en).
Wanneer het lichaam door een behandeling wordt aangezet tot genezing, vraagt het tijd en aandacht om de nieuwe impulsen te integreren.


Naast de behandelingen is het ook belangrijk om samen te kijken naar levensomstandigheden, voeding, bewegingspatronen en andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van uw klacht(en).